21.11.2011

Saznajte zašto je med koristan za lepotu

Saznajte zašto je med koristan za lepotuHranljiva vrednost meda

Med je jedan od najpoznatijih i najboljih proizvoda prirode. Ima hranljivu vrednost, sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući vitamin B6, kalcijum, bakar, gvožđe, mangan, magnezijum, fosfor, kalijum, riboflavin, natrijum, cink. Pakuje se sa antioksidansima i pomaže ljudskom telu da apsorbuje i zadržava kalcijum i magnezijum, što može biti od velike pomoći pri izgradnji jakog imuno sistema.

Med kao lek

Mnoge kulture su koristile med u medicinske svrhe. Neki ga koriste čak i za lečenje artritisa. U nekim orijentalnim kulturama ljudi su stavljali med u čaj kako bi smanjili količinu lošeg holesterola. Neki veruju u njegovu sposobnost da ublaži bol u grlu. Mnogi ga koriste za lečenje prehlade, bolova u stomaku, gastritisa i proliva. Dok drugi smatraju da pomaže u varenju. Takođe, postoje dokazi da med održava zdravlje čovekovog tela i čuva ga u dobrom stanju tokom cele godine.

Med za kosu

Med takođe ima pozitivan uticaj na kosu. Sadrži prirodne supstance koje daju bujnost kosi. Veoma je korisno sredstvo u lečenju suvih i oštećenih vlasi. Dodavanjem meda u bilo koji proizvod za kosu, povećava se efikasnost tog preparata. Omogućava brže prodiranje preparata u kosu i omekšava je. Da biste povećali elastičnost vlasi pomešajte med sa kremom za kosu. To je odličan recept za mekoću. Pomešajte med sa maslinovim uljem i vaša kosa će dobiti neverovatan sjaj. Osim toga mnogo lakše ćete moći da je raščešljate i napravite bilo koju frizuru. Zatim mešavina meda i limuna se može koristiti za prirodno posvetljivanje kose, a da je pri tome ne oštetite.

Med za kožu

Med je podjednako dobar za kožu. U drevnim kulturama bilo je uobičajeno da se med koristi za kupanje. Kleopatra je mešala med sa mlekom, i time se kupala da bi joj koža bila meka i baršunasta. Koristila ga je i za lice jer prirodno hidrira kožu. Mešala ga je sa orasima kako bi napravila piling, odnosno odstranila mrtve ćelije kože. Kada se pomeša sa voćem, med je odličan toner koji koži daje sjaj. Pomešan sa kukuruznim skorbom koristi se za uklanjanje bubuljica, kao i manjih infekcija kože.

Med ima antibakterijsko svojstvo

S obzirom da med ima antibakterijsko svojstvo, može da se koristi u lečenju opekotina od sunca, osipa i drugih manjih iritacija kože. Takođe, umiruje kožu i dobar je saveznik u borbi protiv starenja kože. Dobar je čak i za lečenje posekotina, pomaže u regeneraciji tkiva i smanjuje ožiljake. Kada se pomeša sa cimetom, pomaže u borbi protiv lošeg zadaha, a koristi se i za lečenje blažih bolova zuba. Med prirodno smanjuje kiselinu i ubija bakterije koje mogu da se nasele u ustima.

picture

Noćna krema sa lavandom
Upotreba ovog preparata u vidu kreme za noć povećava cirkulaciju i pro...picture

picture

Antirid krema
Koža oko očiju zahteva posebnu negu,jer se razlikuje od kože lica jer ...picture

picture

Gel krema sa limunom
Obezbedjuje neophodnu vlagu masnoj koži, a etarsko ulje limuna obogaću...picture