28.3.2013

Lepota žene kroz istoriju

Lepota žene kroz istorijuLepotica je stigla.

Nefertiti, žena egipatskog faraona Amenhotepa IV, važila je za najlepšu damu Starog Egipta, o čemu svedoči i njeno ime koje u prevodu znači: Lepotica je stigla! O lepoti faraonke Nefertiti svedoči njena bista koja se danas čuva u muzeju
u Berlinu. Priča se da je tamo dospela kao deo ličnog blaga Adolfa Hitlera koji je Nefertiti doživljavao kao svog idola. Ova žena smatra se jednom od najlepših koja su ikada hodale zemljom.

Posvećena lepoti.

Kleopatra, kraljica helenističkog Egipta, danas je najcitiranija žena kad god se govori na temu nege kože ili kose prirodnim preparatima. Naime, higijena je bila važna za sve Egipćanke jer se verovalo da čistoća približava čoveka božanstvima. Kleopatra je bila lepotica svog vremena. Iako su joj pripisivali brojne avanture, hroničari tvrde da osim Julija Cezara i Marka Antonija, nije imala druge ljubavnike. Posebnu pažnju posvećivala je nezi, volela je kupku od magarećeg mleka i meda, kožu je negovala glinom, oči iscrtavala ugljenom, a telo mazala esencijalnim uljima aromatičnih biljaka.

Rubensove Venere.

Peter Paul Rubens, flamanski slikar XVII veka, stvarao je dela koja su istovremeno bila puna dramatike, ali i čulnosti, sjaja i boja. Zbog toga se smatra jednim od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu. Četiri godine posle smrti supruge, pedesettrogodišnji Rubens oženio se Helenom, devojkom od samo šesnaest godina. Njena pozamašna figura inspirisala ga je za mnoga dela: Venerina gozba, Tri Gracije i Parisov sud. Njegova strast za slikanjem punačkih žena dobila je ime rubensizam, dok su punije žene postale ideal lepog u to vreme i nazivane su rubensovske dame.

Ukrasne perike.

Sa četrnaest godina Marija Antoaneta se udala za Luja XVI, tada unuka francuskog kralja. Iz Beča se preselila u Pariz ostavivši za sobom sve što je imala, počevši od haljina do načina negovanja kose. U XVIII veku u modu su ušle dekorativne perike oblikovane uz pomoć životinjske masti (koja je privlačila vaške, miševe i drugu gamad). Na ceni su bili kreč-beli ten, rumeni obrazi i crvene usne.

Zavodnica 20. veka.

Norma Džin Mortenson, poznatija kao Merilin Monro, postala je svetski seks simbol za kratko vreme. Bila je ikona ženstvenosti i seksipila XX veka, a njen stil i dan-danas kopiraju mnoge žene. Norma Džin je bila brineta, a Merilin je postala platinasta plavuša sa zavodljivim uvojcima. Iako je bila niža rastom, njene obline 91-56-91 cm pomutile su mnoge muške glave. Za napućene usne koristila je pet različitih karmina i sjajeva crvenih tonova, a ogromnim količinama vazelina, hormonskim i Nivea kremama brižno je negovala bledu put.

Čuveni mladež.

Supermodel i seks simbol devedesetih Sindi Kraford bila je jedna od najpopularnijih i najplaćenijih manekenki sveta. Postala je prepoznatljiva po mladežu odmah iznad gornje usne, koji je ubrzo postao njen zaštitni znak. Nikada nije pokušala da postane plavuša, a među prvima je promovisala novi frizerski trend sunce u kosi, pramenove za nekoliko nijansi svetlije od prirodne boje kose. Ne eksperimentiše previše senkama, i koristi isključivo braon nijanse, jer ova boja, kako tvrdi, ne izgleda previše grubo i uz sve se slaže.

Najlepša žena.

Pevačica i glumica Dženifer Lopez već nekoliko godina ne silazi sa vrha liste najlepših žena sveta. Po izboru američkog magazina People ova latino diva, iako ima četrdeset dve godine, i za 2011. ponela je titulu najlepše žene. Blago preplanuli ten, raskošna kosa u nijansama zlata i meda i oči boje lešnika, razlog je što je kozmetičke kuće sve više angažuju kao idealnu ženu koja će promovisati njihove proizvode.

Ivana Vušković

picture

Dnevna krema sa lavandom
Namenjena je izuzetno suvoj koži, a lavandino ulje potpomaže duboku hi...picture

picture

Dnevna krema protiv bora
Preporučuje se za kožu bez sjaja, osetljivu i sklonu boranju.Obiluje v...picture

picture

Brilijantin vosak za kosu
Proizvod je obogaćen proteinima koji daju prirodni sjaj. Može se koris...picture