2.4.2013

Islandski lišaj: moćni borac protiv kašlja

Islandski lišaj: moćni borac protiv kašljaOva biljka ublažava iritaciju sluzokože i rastvara sekret, pa je fitoterapeuti preporučuju protiv respiratornih tegobaBotanički naziv biljke mnoge navodi na pomisao da islandski lišaj uspeva samo na Islandu, ali činjenica je da ga ima u svim delovima severne Zemljine polulopte. Međutim, u zemlji po kojoj je dobio ime počeo je da se koristi u ishrani i kao lekovita biljka.

Islandski lišaj sadrži obilje joda i vitamine A, B1 i B12, a zahvaljujući visokom sadržaju specifičnih kiselina (liheninska, izoliheninska i ursinska) deluje kao izvanredan antibiotik jer sprečava širenje bakterija, naročito kada je reč o infekciji salmonelom.

Blagotvorna dejstva
Islandski lišaj se koristi u lečenju respiratornih tegoba jer opušta bronhije, podstiče sazrevanje i izbacivanje sekreta i deluje protivupalno i antibakterijski. Samostalno, ili u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, pomaže u slučaju upale pluća i grla, kašlja, bronhitisa, promuklosti, gingivitisa, tuberkuloze i prehlade. Na isti način deluje i na sluzokožu probavnih organa, pa se koristi u lečenju gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dijareje, otežanog varenja, mučnine i povraćanja.

Takođe, uspostavlja ravnotežu želudačne kiseline bilo da je ima previše ili premalo. Zahvaljujući cetrarinu, gorkoj supstanci koja pospešuje stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, pomaže i u lečenju malokrvnosti. Ova biljka izvanredno krepi i jača organizam, pa se preporučuje u slučaju iscrpljenosti svake vrste, za vreme ili nakon teških bolesti, gubitka krvi usled operacije ili povrede, posle preležanih boginja i teških infekcija. Takođe, deluje povoljno na lučenje mleka kod dojilja, ali se ne sme koristiti u slučaju mastitisa.

Zdrava hrana
U nordijskim zemljama, islandski lišaj se od davnina koristi u ishrani, ali i kao salata ili dodatak hlebnom brašnu. Od osušene i samlevene biljke pravi se zdrava i ukusna kaša.

picture

Piling krema
Piling kože je odstranjivanje rožnatog sloja epiderma. Podspešujemo re...picture

picture

Vanilla body butter
Nemojte zaboraviti da je koža naš najveći organ. Negujte je! Nanošenje...picture

picture

Tonik za lice sa kamilicom
Da li ste se ikada zapitali čemu služi tonik za lice? Ovaj proizvod m...picture