2.4.2013

Islandski lišaj: moćni borac protiv kašlja

Islandski lišaj: moćni borac protiv kašljaOva biljka ublažava iritaciju sluzokože i rastvara sekret, pa je fitoterapeuti preporučuju protiv respiratornih tegobaBotanički naziv biljke mnoge navodi na pomisao da islandski lišaj uspeva samo na Islandu, ali činjenica je da ga ima u svim delovima severne Zemljine polulopte. Međutim, u zemlji po kojoj je dobio ime počeo je da se koristi u ishrani i kao lekovita biljka.

Islandski lišaj sadrži obilje joda i vitamine A, B1 i B12, a zahvaljujući visokom sadržaju specifičnih kiselina (liheninska, izoliheninska i ursinska) deluje kao izvanredan antibiotik jer sprečava širenje bakterija, naročito kada je reč o infekciji salmonelom.

Blagotvorna dejstva
Islandski lišaj se koristi u lečenju respiratornih tegoba jer opušta bronhije, podstiče sazrevanje i izbacivanje sekreta i deluje protivupalno i antibakterijski. Samostalno, ili u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, pomaže u slučaju upale pluća i grla, kašlja, bronhitisa, promuklosti, gingivitisa, tuberkuloze i prehlade. Na isti način deluje i na sluzokožu probavnih organa, pa se koristi u lečenju gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dijareje, otežanog varenja, mučnine i povraćanja.

Takođe, uspostavlja ravnotežu želudačne kiseline bilo da je ima previše ili premalo. Zahvaljujući cetrarinu, gorkoj supstanci koja pospešuje stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, pomaže i u lečenju malokrvnosti. Ova biljka izvanredno krepi i jača organizam, pa se preporučuje u slučaju iscrpljenosti svake vrste, za vreme ili nakon teških bolesti, gubitka krvi usled operacije ili povrede, posle preležanih boginja i teških infekcija. Takođe, deluje povoljno na lučenje mleka kod dojilja, ali se ne sme koristiti u slučaju mastitisa.

Zdrava hrana
U nordijskim zemljama, islandski lišaj se od davnina koristi u ishrani, ali i kao salata ili dodatak hlebnom brašnu. Od osušene i samlevene biljke pravi se zdrava i ukusna kaša.

picture

Tonik za lice sa pomorandžom
Da li ste se ikada zapitali čemu služi tonik za lice? Ovaj proizvod m...picture

picture

Krema za pege i fleke
Dugotrajnom i svakodnevnom upotrebom ove kreme uočljivost pega ili fle...picture

picture

DEČIJI SAPUN
Ručno rađeni Anubis sapuni su kombinacija najkvalitetnijih biljnih ...picture