20.2.2012

Namirnice koje će umiriti vaš želudac

Namirnice koje će umiriti vaš želudacKao što vam je poznato, hrana gotovo uvek greškom može postati neprijatelj našeg tela. Tako, mnoge namirnice i prehrambene navike, kao i nervoza, mogu izazvati bol i nelagodu u želucu. Srećom, postoje brojne namirnice koje mogu ublažiti ove smetnje.


Banane

Mnogima su banane omiljeno voće, a ujedno su i najzdraviji prehrambeni izbor nakon treninga. Osim što su dragocen izvor energije, banane se lako vare i ne prave problem želucu. Zbog sadržaja pektina u njima, pomaže i radu creva, stoga delotvorno deluju na naš organizam.

Pirinač

Kada aktivnosti u želucu počnu da izmiču kontroli, preporučujemo vam pirinač, koji blagotvorno deluje na želudac, pored barenog krompira i tost hleba. Osim što ne iritira želudac i ne uznemirava varenje, ova hrana zaustavlja dijareju upijajući tečnost, te na taj način učvršćuje stolicu.

Biljni čaj

Šolja toplog čaja potpomaže ozdravljenje. Ulja sadržana u listovima nane, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, što svakako pomaže u smanjivanju grčeva. Umirujuća svojstva kamilice verovatno su jedna od prvih zapisanih u popularnoj narodnoj medicini, stoga predstavlja odličnu pomoć kada vas zaboli želudac.

Kompot od jabuka

Baš kao i kao banane, jabuke takođe sadrže umirujući pektin, međutim kompot od jabuka može biti još efikasniji melem kod smetnji u varenju i dijareje.

Jogurt

Većina mlečnih proizvoda nije preporučljiva za ublažavanje bola u želucu, ali jogurt predstavlja izuzetak, te ga slobodno možete piti. Ukoliko sadrži i aktivne kulture koje povećavaju količinu ‘dobrih bakterija’ u želucu, proces ozdravljenja će biti brži i efikasniji.http://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/namirnice-koje-ce-umiriti-vas-zeludac

picture

Krema za ruke
Koža ruku je stalno izložena nepovoljnim uticajima iz spoljašnje sredi...picture

picture

Krema za pete
Redovna nega je najbolja garancija lepih i zdravih nogu u svakom život...picture

picture

Gel krema sa limunom
Obezbedjuje neophodnu vlagu masnoj koži, a etarsko ulje limuna obogaću...picture