20.2.2012

Namirnice koje će umiriti vaš želudac

Namirnice koje će umiriti vaš želudacKao što vam je poznato, hrana gotovo uvek greškom može postati neprijatelj našeg tela. Tako, mnoge namirnice i prehrambene navike, kao i nervoza, mogu izazvati bol i nelagodu u želucu. Srećom, postoje brojne namirnice koje mogu ublažiti ove smetnje.


Banane

Mnogima su banane omiljeno voće, a ujedno su i najzdraviji prehrambeni izbor nakon treninga. Osim što su dragocen izvor energije, banane se lako vare i ne prave problem želucu. Zbog sadržaja pektina u njima, pomaže i radu creva, stoga delotvorno deluju na naš organizam.

Pirinač

Kada aktivnosti u želucu počnu da izmiču kontroli, preporučujemo vam pirinač, koji blagotvorno deluje na želudac, pored barenog krompira i tost hleba. Osim što ne iritira želudac i ne uznemirava varenje, ova hrana zaustavlja dijareju upijajući tečnost, te na taj način učvršćuje stolicu.

Biljni čaj

Šolja toplog čaja potpomaže ozdravljenje. Ulja sadržana u listovima nane, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, što svakako pomaže u smanjivanju grčeva. Umirujuća svojstva kamilice verovatno su jedna od prvih zapisanih u popularnoj narodnoj medicini, stoga predstavlja odličnu pomoć kada vas zaboli želudac.

Kompot od jabuka

Baš kao i kao banane, jabuke takođe sadrže umirujući pektin, međutim kompot od jabuka može biti još efikasniji melem kod smetnji u varenju i dijareje.

Jogurt

Većina mlečnih proizvoda nije preporučljiva za ublažavanje bola u želucu, ali jogurt predstavlja izuzetak, te ga slobodno možete piti. Ukoliko sadrži i aktivne kulture koje povećavaju količinu ‘dobrih bakterija’ u želucu, proces ozdravljenja će biti brži i efikasniji.http://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/namirnice-koje-ce-umiriti-vas-zeludac

picture

Sportsko ulje
Upotrebljava se za masažu tela, ali u svom sastavu pored ostalog, ima ...picture

picture

Mleko za sunčanje
Šta znači pravilno sunčanje? Prodiranje UV zraka kroz kožu zavisi od n...picture

picture

Mleko za skidanje šminke sa limunom
Ne zaboravite! Važno je da nikada ne ležete sa šminkom i ostalim nečis...picture