28.2.2012

Masaža – iscelitelj tela i duha

Masaža – iscelitelj tela i duhaSavremeni način života razotkrio je jednu veliku zabludu koja je o masaži dugo kolala na našim prostorima. Ophrvani hroničnim premorom i simptomima narazličitijih bolesti koje nam donosi tzv. moderno doba, shvatamo da masaža nije nikakav luksuz, niti je s druge strane, uputno pribegavati joj samo iz nužne potrebe. Sve je više onih koji u masaži traže i pronalaze lek za svoje narušeno fizičko i duhovno zdravlje: poučeni iskustvima drevnih civilizacija, masera vide kao prijatelja koji će iz njihovog tela i uma isceliti klice poremećaja koje osećaju, ili ih možda samo naslućuju.

Čini se da blagotvorna dejstva masaže i njenu neophodnost u našim životima upoznajemo tek sada, pod teretom svakodnevnih psiho-fizičkih napora na koje smo osuđeni. Stresne situacije u koje najčešće nesvesno stupamo, predugo sedenje za računarom ili volanom, gojaznost kao pratilac takvih navika, a time i ugroženost mnogih vitalnih funkcija našeg organizma, navode nas da zakoračimo u tu aozu spokoja i pozitivne energije, i prepustimo se veštinama našeg masera.
Naučnici su odavno dokazali da više od 90 odsto bolesti u ljudskom organizmu nastaje kao posledica česte ili konstrantne uznemirenosti našeg nervnog sistema. Tu pojavu u žargonu nazivamo stresom. Danas se sasvim pozdano može reći da je stres jedan od vodećih uzročnika malignih i kardiovaskularnih oboljenja, od kojih umire najveći deo ljudske populacije. Imajući to u vidu, nije teško zaključiti kojim putem treba krenuti u cilju očuvanja najvećeg bogatstva koje imamo – našeg zdravlja. Jer, kao i sve drugo na kugli zemaljskoj, i čovekovo telo podložno je premoru od kojeg neretko strada, pa smo zato, iz obaveze prema sebi samima i svojim bližnjima, dužni da mu svakodnevno poklanjamo odgovarajuću pažnju i negu. U protivnom, ono će, kao i sve ostalo u prirodi, doživeti sudbinu biljke koja se neredovno zaliva i prihranjuje: ubrzano će venuti i nestati znatno pre nego što bi, u skladu sa zakonima prirode, morala da ode.

Iako se poslednjih godina ljudi sa naših prostora češće odlučuju za posete salonima za masažu nego ranije, iskustva masera govore da prosečan posetilac koji se prepušta njegovim veštim rukama nije sasvim upoznat u čemu se sastoji blagotvorno delovanje ove isceljiteljske veštine. Da bismo vam u tome pomogli, spomenućemo samo neke od brojnih korisnih efekata masaže.

picture

Krema za telo sa bademom
Koža je naš najveći organ na kom se starenje najpre uočava, ali i orga...picture

picture

Etarsko ulje od pomorandže
Dobija se ekstrakcijom iz kore pomorandže, hladnim procesom. Ima antis...picture

picture

Hijaluron - dnevna krema
Zrela koža zahteva intenzivniju negu i u tu svrhu treba koristiti ovu ...picture