5.3.2012

Red u neseseru

Red u neseseruKozmetička torbica je ogledalo svake žene - ako u vašem neseseru vlada nered, četkice i aplikatori su „raščerupani“ i iskrivljeni, ogledalca polomljena, a senke za oči smrvljene i pretvorene u prah koji se rasuo po celoj kozmetičkoj torbici, znajte da je krajne vreme da sredite pribor za šminkanje.

Početak nove, jesenje sezone pravo je vreme da sredite svoju torbicu za kozmetiku. Kada počnete da nabrajate šta sve morate da dokupite ili zamenite od sredstava za ličnu higijenu, ne zaboravite da pored četkica za zube, turpija, četki za kosu, pinceta... tu svrstate i pribor za šminkanje - četke i četkice, aplikatore, sunđeriće. Svoje četke za puder i rumenilo, aplikatore za senku, sunđere za razmazivanje pudera nemojte ni sa kim da delite, pa čak ni sa najbližom prijateljicom, majkom ili ćerkom. Četkice i sunđeri zahtevaju održavanje, redovno čišćenje ili zamenu novim s obzirom na to da je pribor za šminkanje odlično skrovište za mnogobrojne nečistoće, bakterije ili viruse.
Održavanje četkica
Četke za puder, rumenila i nanošenje senke od prirodne dlake trebalo bi da operete bar jednom mesečno. Za pranje je najbolje koristiti neki blagi šampon ili sapun, najbolje dečji, antibakterijski. Vlasište četke nasapunjajte odabranim sredstvom, nežno trljajte među prstima sve dok se ne napravi sapunica. Posle toga stavite četku pod mlaz tople vode, ne prejak, kako bi se ispralo sredstvo za pranje. Gornji deo četke možete da operete i tako što je zavrtite čvrsto na dlanu ruke kako bi se uklonili ostaci šminke i nečistoća. Ako tokom ispiranja još uvek primećujete tragove boje - od pudera, rumenila ili senke, najbolje bi bilo da ponovite proces i deo četke sa dlakama opet nasapunjate. Za četke sa prirodnom dlakom najvažnije je da budu dobro isprane. Kada to uradite, mokre vlasi nežno provucite između palca i kažiprsta kako biste odstranili višak vode sa dlaka, a onda rastresite četkicu i vlažno vlasište oblikujte prema normalnom obliku. Tako oprane četke možete okrenuti naopako, dlake prema podu i ostaviti ih da se suše. Ovo možete uraditi ako imate rešetkaste police u kupatilu ili drugoj prostoriji kroz koje možete da provučete četke. Ako ne možete tako da ih sušite, na ivicu stola i nekog drugog komada nameštaja stavite čist peškir i četkice poređajte po ivici tako da dlake ništa ne dodiruju i da mogu slobodno, prirodnim putem da se suše. Nemojte ih koristiti sve dok se do kraja ne osuše. Ako su vam baš potrebne u nekom trenutku, probajte da ih dobro osušite fenom za kosu.
Pranje aplikatora i sunđera
Aplikatori za nanošenje senki se najpre i najviše prljaju zbog velike upijajuće moći sunđera. Pokvasite sunđerasti deo aplikatora i pređite dva, tri puta preko površine sapuna, a možete ga umočiti i u blagi šampon. Sunđerasti deo nežno stiskajte među prstima, ponovo pokvasite, pa opet istisnite penu i vodu i sve tako dok ne operete sunđer. Kada ste ga dobro isprali, sunđerčić stavite na papirnu maramicu ili ubrus tako da se sunđerasti deo aplikatora nalazi između dva papirna sloja, a i da ga ne dodirujete golim rukama. I aplikatore možete da sušite na isti način kao i četkice - na ivici stola, da ništa ne dodiruje sunđerastu površinu ili ih stavite da stoje u nekoj čistoj čaši i prirodno se osuše. Ukoliko primetite da je sunđer na aplikatoru toliko omekšao da ne može ni da se opere ili je izgubio oblik ili počeo da se raspada, obavezno stari zamenite novim. Ova pravila važe i za pranje sunđera za nanošenje tečnog ili pudera u kamenu. Vodite računa da sunđer ne stežete prejako u šaci dok ga perete, već ga nasapunjajte i palčevima istiskajte nečistoću iz njega. Kada ga dobro isperete, sunđer nemojte ostavljati položen da se suši, već u uspravnom položaju, na čist peškir tako što ćete ih sa što manjom površinom nasloniti na neki čist, oprani predmet.
Četkice za maskaru
Sve maskare imaju i svoje četkice za razmazivanje, ali se često dešava da nekoj osobi savršeno odgovara struktura neke maskare, ali ne i oblik ili veličina četkice. Zbog toga koriste četkice neke druge, stare maskare. Menjanje četkica najčešći je razlog za skupljanje nečistoće na njima, a posebno sitnih dlačica sa odeće. Ako to primetite, izvucite četkicu iz tube, a višak mase odstranite prevlačenjem četkice preko tube u kojoj će ostati višak maskare. Četkicu pokvasite, nasapunjajte i operite pod mlazom tople vode. Dok se četkica suši prirodnim putem, tubu zatvorite zatvaračem sa stare maskare (sa koje ste skinuli četkicu) ili zalepite komad papirića kako se maskara ne bi osušila.
Ne pozajmljujte pribor
Korišćenje tuđeg pribora za šminkanje i same šminke može biti veoma opasno. Koliko god da volite svoju najbolju prijateljicu i upoznati se sa njenim zdravstvenim stanjem, a to važi i za vaše najbliže ukućane, nikada ne možete biti potpuno sigurni ko je potencijalni nosilac nekog virusa. Ustanovljeno je da se klice razmnožavaju na površini šminke, a posle upotrebe na priboru za šminku uvek ostane i nešto pljuvačke, sluzi, znoja, mrtvih ćelija, a sve to može biti hranljiva podloga za stvaranje infekcija ili razmnožavanje virusa, bakterija i gljivica. Takođe, nije isključeno ni da sami sebe zarazite svojim priborom ukoliko su se u njemu razmnožile klice u količini koju vaš imuni sistem ne može da savlada. Zato što češće perite svoje četkice i sunđere, ne samo da bi vam pribor što duže trajao, već i da biste izbegli eventualne zdravstvene probleme.
Dezinfikujte metalni pribor
Ogledalca, makazice, pincete, grickalice i turpije takođe mogu biti idealno stanište za bakterije i gljivice, posebno zbog činjenice što krv često dolazi u kontakt sa ovim priborom za održavanje higijene. Sve ove alatke obavezno jednom nedeljeno potopite u rastvor alkohola i vode i stavite ih da odstoje dva do tri sata. Posle toga pribor pažljivo, čistim rukama stavite da se suši na pamučnu podlogu, peškir ili krpu, i zatim ga prekrijte drugim, tanjim platnom, na primer tetra pelenom ili gazom kako bi što bolje propuštala vazduh. Metalni pribor možete dezinfikovati i rastvorom alkohola i vode (u razmeri 30:70) koji možete sipati u flašicu sa raspršivačem. Tako možete prskati pribor posle svake upotrebe.

picture

Noćna krema sa kolagenom
Kolagen je snažan protein u borbi protiv bora i doprinosi regeneraciji...picture

picture

Losion za lice sa kamforom
Sastojci ovog losiona stabilizuju kiseli sloj kože, omekšavaju je, zat...picture

picture

Krema za pege i fleke
Dugotrajnom i svakodnevnom upotrebom ove kreme uočljivost pega ili fle...picture