5.3.2012

Ne preterujte sa vitaminima!

Ne preterujte sa vitaminima!Naime, zdrav organizam proizvodi dovoljno vitamina za svoje normalno funkcionisanje, pa ako ih uzimate previše, oni će mokrenjem biti jednostavno izbačeni iz organizma, a zajedno sa njima i novac kojim ste ih kupili.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Ako koristite previše određenih vitamina, to može ostaviti i negativne posledice po vaše zdravlje.

Na primer, za vitamin E se dugo mislilo da može da smanji rizik od razvijanja raka prostate, a pokazalo se upravo suprotno. Iako igra veoma važnu ulogu u imunitetu, količine ovog vitamina koje unosimo u ishranu, putem brokolija ili suncokreta, sasvim su dovoljne.

Vitamin A koji je važan za vid, reprodukciju, kosti i imunitet, takođe spada u ovu grupu, ali prevelike količine mogu da izazovu određene poremećaje, poput Kronove bolesti, oboljenja pankreasa i jetre, kao i poremećaj centralnog nervnog sistema.

Vitamin C verovatno najčešće koristimo kad smo prehlađeni, ali umesto tablete pametnije je da pojedete voćku koja je njime bogata. Iako se za razliku od vitamina A rastvara u vodi, pa su veće šanse da će samo „proći“ kroz vaš organizam, prevelike količine mogu da izazovu dijareju, stomačne grčeve, čak i kamen u bubrezima.

picture

Antirid krema
Koža oko očiju zahteva posebnu negu,jer se razlikuje od kože lica jer ...picture

picture

Gel krema sa hijaluronskom kiselinom
Dubinski hidrira kožu zahvaljujući prisustvu hijaluronske kiseline. Či...picture

picture

Londonska krema
Poznato je blagotvorno dejstvo E vitamina na suvu kožu i kožu koja sta...picture