5.3.2012

Ne preterujte sa vitaminima!

Ne preterujte sa vitaminima!Naime, zdrav organizam proizvodi dovoljno vitamina za svoje normalno funkcionisanje, pa ako ih uzimate previše, oni će mokrenjem biti jednostavno izbačeni iz organizma, a zajedno sa njima i novac kojim ste ih kupili.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Ako koristite previše određenih vitamina, to može ostaviti i negativne posledice po vaše zdravlje.

Na primer, za vitamin E se dugo mislilo da može da smanji rizik od razvijanja raka prostate, a pokazalo se upravo suprotno. Iako igra veoma važnu ulogu u imunitetu, količine ovog vitamina koje unosimo u ishranu, putem brokolija ili suncokreta, sasvim su dovoljne.

Vitamin A koji je važan za vid, reprodukciju, kosti i imunitet, takođe spada u ovu grupu, ali prevelike količine mogu da izazovu određene poremećaje, poput Kronove bolesti, oboljenja pankreasa i jetre, kao i poremećaj centralnog nervnog sistema.

Vitamin C verovatno najčešće koristimo kad smo prehlađeni, ali umesto tablete pametnije je da pojedete voćku koja je njime bogata. Iako se za razliku od vitamina A rastvara u vodi, pa su veće šanse da će samo „proći“ kroz vaš organizam, prevelike količine mogu da izazovu dijareju, stomačne grčeve, čak i kamen u bubrezima.

picture

Antirid vosak
Svakoga dana trepnemo u proseku 10.000 puta da bi oči sačuvale vlažnos...picture

picture

Nemasno mleko za skidanje šminke
Ne zaboravite! Važno je da nikada ne ležete sa šminkom i ostalim nečis...picture

picture

VIŠNJA SAPUN
Posebno upakovani u jedinstvena, unikatna pakovanja, atraktivnih oblik...picture