17.4.2012

PERO ZDRAVLJA

PERO ZDRAVLJAMladi luk se koristi svež za salatu, ali se i dodaje raznim jelima. Ima manju kalorijsku vrednost od belog luka, jer je bogatiji vodom. Poseban ukus i miris lukovici i nadzemnom delu daje etarsko ulje, kojem se i pripisuju lekovita svojstva. Pored toga što otvara apetit i podstiče varenje, mladi crni luk ima antibakterijska svojstva i deluje kao blag diuretik, za izlučivanje mokraće. Povoljno utiče i na snižavanje povišenih vrednosti šećera u krvi. Ipak, preporučuje se da ga obazrivo koriste osobe koje imaju problema s jetrom i žuči. U slučaju želudačnih i crevnih oboljenja može se jesti kuvan i pečen. Međutim, ni zdrave osobe ne bi smele da preteraju s količinom, jer će u protivnom imati stomačne smetnje i gastritis.

Bogat vitaminom C
Možda niste znali da je sadržaj vitamina C, važnog za sticanje imuniteta, veći u sočnim perima nego u lukovici, pa ih tokom čišćenja ni slučajno ne treba odstranjivati. Od ostalih vitamina izdvajaju se B1, B2 i provitamin A. Od suvih materija preovlađuju ugljeni hidrati, proteina sadrži relativno malo, dok je procenat masnoće neznatan. Ali, obiluje mineralima, pre svega kalijumom, zatim sumporom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, uz izvesnu količinu joda i drugih oligoelemenata.

I sirov i kuvan
Kod sirovog luka više dolaze do izražaja njegova diuretska i dezinfekcijska svojstva, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska, kao i nivoa šećera u krvi. Kuvani luk je dobar za regulisanje probave, ali ima niže diuretsko i antibakterijsko delovanje. Često se kaže da osetljivom želucu ne odgovara sveži luk. Optimalno rešenje u tom slučaju je namakanje luka u hladnoj vodi ili maslinovom ulju, a možete ga i jednostavno ostaviti isečenog nekoliko sati zajedno s ostalim povrćem. Luk je bolje jesti na početku obroka, jer tada olakšava probavu.

Snažan protiv prehlade
Naše bake su od luka pravile sirup protiv kašlja. Na laganoj vatri se desetak minuta u litru vode ili mleka zagreva 80 grama luka. Pije se zaslađeno, po čašu ujutro i uveče. Norvežani pripremaju sličan sirup od šolje vode, šolje meda i mešavine luka isečenog na kockice. Sve to se kuva na laganoj vatri bar 20 minuta dok smesa ne postane sirupasta. Odrasli piju kašiku dnevno, a deca pola. Sveža glavica luka pomoći će i vašem varenju. Recept je jednostavan: 30-50 grama luka se prokuva u litru vode i pije po šolju između obroka.

Delotvorna obloga
Posle uboda insekata dobro je premazati to mesto polovinom glavice mladog luka. U prvom trenutku može biti neprijatno, ali će ublažiti otok i bol. Isti recept se preporučuje i protiv žuljeva i vena. Luk je delotvoran u podsticanju perifernog krvotoka i verovatno bi češće služio za spoljašnju upotrebu kada bi mu miris bio podnošljiviji. Osim toga, obloge od mešavine ruzmarina, luka i majčine dušice pomažu kod ukočenog vrata.

U kuhinji
Ako svoje uobičajene recepte želite da učinite ukusnijima, predlažemo da na ulju prvo prodinstate kolutiće mladog luka. Isto tako, možete ga dodati u karfiol i krompir. Šampinjoni se takođe vrlo dobro slažu s mladim lukom i svim kineskim jelima. Budući da ga karakteriše blaži ukus od ostalih oblika luka, mladi luk se sjajno slaže sa svim vrstama salatama.

picture

Pakovanje za kosu sa limunom
Jedan od najlepših ukrasa na ženi je kosa.Ona treba da bude zdrava i n...picture

picture

Vanilla body butter
Nemojte zaboraviti da je koža naš najveći organ. Negujte je! Nanošenje...picture

picture

Pakovanje za ruke
U svom sastavu ima i jojobino ulje koje nakon aplikacije na kožu penet...picture