11.12.2012

Maslinovo ulje i zdravlje žene

Maslinovo ulje i zdravlje ženeSvakodnevno ga je nanosila na kožu i dodavala hrani. I novija istraživanja povezuju ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se nanosi izravno na kožu i konzumira oralnim putem za zaštitom od degenerativnih promjena izazvanih starenjem i sunčevim zračenjem.
Također, brojne se studije bave tematikom unosa maslinovog ulja i dugovječnosti, a smatra se da maslinovo ulje kao bitan sastojak zdrave mediteranske prehrane doprinosi smanjenoj incidenciji i mortalitetu od najčešćih bolesti današnjice i time produžuje životni vijek. Prema istraživanjima, žene dvostruko češće obolijevaju od demencije, a stručnjaci procjenjuju da će više od 20 % žena koje dožive 65 godina će razviti demenciju. Ipak, čini se kako i u tom slučaju može biti od koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naime, studija objavljena 2009. god. pokazala je da bi oleokantal, moćni gorki spoj iz maslinovog ulja, mogao imati povoljan učinak na prevenciju Alzheimerove bolesti.

Maslinovo ulje i koža
Prema legendi, Rimljanke su hranile kožu i kosu maslinovim uljem, u Starom Egiptu zabilježeno je kupanje u maslinovom ulju, a ono se koristilo i u balzamiranju. Danas se koristi kod ublažavanja ispucale kože, kod hrapavosti koljena i laktova te smanjuje svrbež i osipe. Može se nanostiti na ožiljke nakon operativnih zahvata, kao sredstvo nakon sunčanja te kod krhkih i lomljivih noktiju.

Protiv starenja, kože maslinovim uljem valja mazati cijelo tijelo, posebice se preporučuje protiv starenja kože lica. Može se koristiti i kao piling sa šećerom, za uklanjanje mrlja od nikotina zajedno s limunovim sokom te protiv strija u trudnoći. Može služiti i kao regenerator za kosu te za njegu ruku.

Maslinovo ulje i ginekološko zdravlje
Visokokvalitetno maslinovo ulje ima svoju ulogu i u ginekološkom zdravlju žene. Zanimljivo je da postoje drevni zapisi o upotrebi maslinova ulja kao kontraceptiva i vaginalnog lubrikanta. Također, novije znanstvene studije povezale su tvari iz maslinovog ulja, poglavito biofenole, uz prevenciju i olakšavanje simptoma predmenstrualnog sindroma. Incidencija raka dojke značajno je niža u žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijeta. Taj se fenomen može pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem.

Ostale blagodati maslinova ulja za žene
Maslinovo ulje moglo bi imati povoljan učinak i na gustoću koštane mase i prevenciju osteoporoze. Naime, nedavno je objavljena studija koja je pokazala pozitivnu korelaciju između unosa maslinovog ulja i gustoće koštane mase, međutim za konačan zaključak potrebno je provesti još istraživanja.

Neupitno je da ekstra djevičansko maslinovo ulje polučuje brojne povoljne učinke na zdravlje stoga ga je uputno uključiti u svakodnevnu prehranu. Međutim, povoljni se učinci bilježe isključivo za ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolje od ulja što biblijsko drvo masline može dati.

picture

LAVANDA SAPUN
Posebno upakovani u jedinstvena, unikatna pakovanja, atraktivnih oblik...picture

picture

Pakovanje za kosu sa limunom
Jedan od najlepših ukrasa na ženi je kosa.Ona treba da bude zdrava i n...picture

picture

Hijaluron - noćna krema
Hijaluronska kiselina se nalazi u našem organizmu, a glavna funkcija j...picture