11.12.2012

Fizička aktivnost čuva zdravlje žene

Fizička aktivnost čuva zdravlje ženeVeliko istraživanje naučnika s Oxforda kojim je obuhvaćeno više od 8.000 žena s rakom dojke naglasilo je prednost vođenja aktivnog života, vježbanja, čak i ako je to kratkotrajno, ali redovno.
Istraživači s Univerziteta u Oxfordu su otkrili da žene koje provedu šest sati dnevno radeći kućanske poslove, izađu prošetati na svjež zrak ili rade u bašti, imaju za 13 posto manje šanse za pojavu raka dojke u odnosu na žene koje veći dio dana provode sjedeći u kancelariji.

Čak i one žene koje su dnevno izdvojile samo dva i po sata na ove aktivnosti smanjile su rizik za osam posto.

Ovim istraživanjem je obuhvaćeno više od 8.000 žena s rakom dojke, a kod njih je praćena ishrana, ali i aktivnosti tokom dana.

"Ovo veliko istraživanje je naglasilo prednost vođenja aktivnog života, vježbanja, čak i ako je to kratkotrajno, ali redovno. Također, postoje mnogi dokazi i za to da vježbanje smanjuje mogućnost obolijevanja od raka debelog crijeva. Potrebno je istražiti kako vježbanje utječe na zaštitu od drugih vrsta raka, ali treba istražiti i to koja je tačno veza između vježbanja i bolesti", objašnjava dr. Tim Key, profesor s Univerziteta u Oxfordu.

picture

Krema za telo sa bademom
Koža je naš najveći organ na kom se starenje najpre uočava, ali i orga...picture

picture

Polumasna vitaminska krema
Ljudskom organizmu neophodna je tečnost iz dva razloga: da bi izbacio ...picture

picture

Dnevna krema protiv bora
Preporučuje se za kožu bez sjaja, osetljivu i sklonu boranju.Obiluje v...picture